Vulkanisk aska

Volcanic ash streams out in an elongated fan shape as it is dispersed into the atmosphere.
Askmoln från 2008 års utbrott från Chaitén som sträcker sig över Patagonien från Stilla havet till Atlanten.
1875 spred en eruption från Island sin aska över Skandinavien i 48 timmar.
454 miljoner år gammal vulkanaska mellan lagren kalksten i katakomberna i Peter den stores sjöfästning i Estland nära Laagri (diametern på linsskyddet är 58 mm).
A thick plume of dark ash arises from the volcano's cone.
Askplym från Mount Cleveland, en stratovulkan.
Dagtidsbild från askfallet vid Montserrat (1997).
Mikroskopbild av askan från Mount Saint Helens utbrott 1980.
Satellitbild över området runt Karymskij, Kamtjatka. Aska från tidigare utbrott har landat på snölandskapet och lämnat mörkgrå fält.
förstoring av askpartiklar från Mount Saint Helens.

Vulkanisk aska består av partiklar som är mindre än 2 millimeter i diameter av pyroklastiskt material, samt bitar av pulveriserat berg och glas som skapats av vulkanutbrott,[1]. Det finns tre mekanismer till att vulkanisk aska bildas: gasutsläpp under dekompression orsakar ett magmatiskt vulkanutbrott; magmakontakt med vatten orsakar ett freatiskt utbrott, med i huvudsak förångat vatten och sten,[2][3] och ett freatomagmatiskt utbrott, i de fall där också stora mängder magma ingår i eruptionen.[4][5] Dessa vulkanutbrotts våldsamma natur skapar ångmoln med magma ihop med pulvriserade bitar av det omgivande materialet i det vulkaniska röret, som förvandlats ned till partiklar i storlek som sand eller lera. Vulkanaska kan leda till stora andningsproblem och maskinhaverier. Vulkaniska askmoln kan också ändra de normala vädermönstren och hota flygsäkerheten.[6]

Betydande anhopningar av askfall kan leda till omedelbar förstörelse av det mesta av det lokala ekosystemet, samt även förstöra konstruktioner. Över tid kan dock askan leda till skapandet av bördiga jordar. Askan kan också smälta samman till ett fast material, som kallas tuff. På en geologisk tidsskala kan utsöndringen av stora mängder aska skapa en vulkankägla (askkon).

  1. ^ United States Geological Survey. Tephra: Volcanic Rock and Glass Fragments. Arkiverad 14 maj 2008 hämtat från the Wayback Machine. Retrieved on 2008-01-23.
  2. ^ Heiken, G. & Wohletz, K. 1985. Volcanic Ash. University of California Press, Berkeley
  3. ^ Phreatic eruption, från U.S. Geological Survey
  4. ^ Definition, phreatomagmatic eruption, från www.volcanolive.com
  5. ^ These eruptions are called phreatomagmatic eruptions, från U.S. Geological Survey
  6. ^ Guardian newspaper (från AP): Islands vulkaniska aska orsakar störningar i Europas flygtrafik.

Developed by StudentB